Jump to content
Emergency 4 & 5 - Fan Forum

Mijn Blog

Sign in to follow this  
  • entries
    5
  • comments
    14
  • views
    562

2-5-2014 - Liedjes ontleden (Uitgebreid)

Niels

217 views

Hallo mensjes,

 

Liedjes ontleden. Wat bedoel ik daarmee? Heel makkelijk. Ik ga vooral reggae liedjes ontleden. Bij reggae zijn er verschillende soorten liedjes, namelijk de lieden die over liefde, natuur en de wereld gaan, maar ook liederen die een hele geschiedenis bevatten over slavernij en dergelijke. En dan heb je ook nog liederen die over het moderne westerse systeem gaan. Ik heb hieronder een citaat met de basis kennis die je zal moeten hebben wil je begrijpen waar ik het zo over ga hebben. Ik ga onder andere liederen van Bob Marley en S.O.J.A. ontleden. (SOJA = Soldiers of Jah army) Ik zal overigens sommige liedjes zin voor zin ontleden, en bij sommige liedjes zal ik de totale betekenis vertellen.

 

Woordenlijst:

 

Zion = Zion is een term uit Rastafarinisme. Het geloof van de rastafari's' date=' waaronder Bob Marley. Het staat voor Mount Zion, de berg net buiten Jeruzalem. Rasta's zien die plek als een plek voor vrijheid, vrede en vereniging. Een soort mekka voor rasta's.

Babylon = Het totale tegenovergestelde van Zion is Babylon. Babylon staat voor het moderne "systeem" dat we nu hebben. Ze zien het als een corrupt systeem vol met arrogantie, gierigheid en verlangen naar macht.

Jah = De God voor de rastafari's.

Kingston = De hoofdstad van Jamaica

Trenchtown = Een krottenwijk in Kingston die precies 14 straten had: 1st street t/m 14th street.

Robert Nesta Marley = De volledige naam van Bob Marley. De meeste mensen weten niet dat Bob Marley half brits is en zijn vader dus ook blank was. Hij werd door het Jamaicaanse volk afgestoten. Zijn vader heeft hem en zijn moeder verlaten alvorens hij geboren was. Een soort van one night stand waaruit Bob Marley is voortgekomen.

Reggae = Heel simpel uitgelegd: De beat ligt op de 2e en 4e tel i.pv. de 1e en 3e. Dat is reggae. Alleen heeft reggae zich helemaal geëvolueerd en zit er nu een hele geschiedenis achter.

 

Vroeger, zo'n 400 jaar geleden was er een enorme slavernij. Dit ontstond door de mensen uit het westen. Ze namen mensen uit Afrika en brachten ze naar Amerika om daar te werken zonder er ook maar iets voor terug te krijgen. Nu in de 21e eeuw zijn de littekens van de slavernij nog steeds zichtbaar. Zonder de slavernij was Afrika net zo ontwikkeld of misschien wel beter ontwikkeld geweest als Europa en Amerika. Slechts een kleine groep werkt eraan om 3e wereld landen zoals vrijwel elk land in Afrika te steunen, maar dit zijn enkel stichtingen. De regeringen doen vrijwel niks ten aanzien van wat ze zouden kunnen doen. Ze zijn enkel uit op macht, geld en een mooi leven voor zichzelf.[/quote']

 

Ik zal beginnen met een liedje wat misschien maar een paar mensen zullen kennen:

 

Dit is een liedje wat niet zo zeer over de geschiedenis gaat maar meer over de manier waarop rasta's in de muziekindustrie behandeld werden in de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw. Ik stel voor dat je de lyrics erbij pakt en het liedje een keertje luistert en dit ook bij elk volgend nummer te doen.

In de tijd dat Bob Marley begon met muziek maken (op zijn 17e is hij echt begonnen met wat professioneler muziek maken) waren er verschillende platen labels (door blanken opgericht) dat Jamaicaanse mensen inhuurde om muziek te maken en dan zouden zij het publiceren. Wat er echter gebeurde was het volgende. Alle winst die op de albums gemaakt werd, hielden de eigenaren van de labels voor zichzelf. Zij betaalde de artiesten geen enkele cent. Zelfs de namen van de artiesten werden niet bekend gemaakt. Het label had de muziek "gemaakt". Bob Marley vond dat dit niet kon. Hij begon zijn eigen platen label en begon hierop al heel snel veel winst te maken. De platen labels die hiervoor de reggae muziek industrie domineerde zagen dit gebeuren en gingen samenwerken door te fuseren naar slechts een platenlabel: Big Tree. Hierover heeft Bob het liedje Small Axe gemaakt. De betekenis van het liedje is: "If you are going to be the big tree, then we are going to be the small axe that cuts you down."

Zoals iedereen weet is het hem zeker gelukt, anders zou hij niet zo beroemd zijn geworden.

 

Een heel bekend liedje die je zelfs als kind al kent zonder te weten wat reggae is. Toch zit ook achter dit liedje een grote betekenis en ik zal bij dit liedje zin voor zin afgaan.

 

One Love! One Heart!

Iedereen moet een zijn met elkaar. Dezelfde liefde voor iedereen hebben en niemand daarbuiten laten.

 

Let's get together and feel all right.

Vrede en vereniging is alleen mogelijk als we samen het bestaan van de mensheid vieren en de gierigheid naar macht en geld vergeten.

 

Hear the children cryin' (One Love!);

Hear the children cryin' (One Heart!),

Het gaat hier over de onderdrukking en de slavernij waarbij kinderen ook betrokken werden. Kinderen zouden hier al helemaal niet onder moeten lijden, maar dit was wel het geval.

 

Sayin': give thanks and praise to the Lord and I will feel all right;

Als je bid en je problemen aan Jah uitlegt (The Lord) zal hij je gebed beantwoorden en je daardoor goed laten voelen.

 

Sayin': let's get together and feel all right. Wo wo-wo wo-wo!

Een van de beste redenen dat Bob Marley een geweldige leider wordt hier duidelijk. Hij motiveert mensen om te vechten zonder geweld tegen Babylon en het maakt niet uit of je blank, zwart, chinees, lang, kort, dik of dun bent. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen mensen. Iedereen is gelijk. Je geloof maakt niet uit. Hij wil mensen verenigen en ze goed laten voelen doordat er geen haat en racisme is.

 

Let them all pass all their dirty remarks (One Love!);

Them staat hier voor de mensen van het Babylonische systeem. Ze kunnen zeggen wat ze willen, maar het maakt toch niet uit.

 

There is one question I'd really love to ask (One Heart!):

Simpelweg een bruggetje naar de volgende zin, waar een vraag gesteld wordt. Eigenlijk totaal niet bijzonder ;)

 

Is there a place for the hopeless sinner,

Who has hurt all mankind just to save his own beliefs?

Het gaat hier wederom weer over de slavernij. Een plek voor de zondaar die mensen discrimineerde en slaven gebruikte voor macht en geld te verkrijgen. Zou er die zijn, of zullen ze rechtstreeks naar de hel gaan? De zondaar zaaide haat en racisme tegen het zwarte volk enkel uit eigen belang.

 

One Love! What about the one heart? One Heart!

Je hebt maar een hart, wat maar een keer echte liefde kan voelen.

 

What about - ? Let's get together and feel all right

Waarom gebeurt het nog zo weinig dat we met een grote groep samenkomen en "the good vibes" verspreiden.

 

As it was in the beginning (One Love!);

Dit verwijst naar "The Book of Revelation". "The Alpha and Omega" wordt hier benadrukt. De eerste en laatste letter uit het Griekse alfabet. Voor degene die hierover meer willen lezen kan ik je doorverwijzen naar Revelation 1:8.

 

So shall it be in the end (One Heart!),

Dit verwijst naar passage Matthew 13:49 uit het Nieuwe Testament. "So shall it be at the end of the world: the angels shall come forth, and sever the wicked from among the just." Degene die zich niet inzetten voor vrede en vereniging zullen op welke manier het dan ook zal zijn, boeten voor wat ze hebben gedaan.

 

All right!

Give thanks and praise to the Lord and I will feel all right;

Zie hierboven

 

Let's get together and feel all right.

Zie hierboven

 

One more thing!

Let's get together to fight this Holy Armagiddyon (One Love!),

The Holy Armagiddyon (Armageddion), staat voor de laatste slag tussen goed en kwaad. Bob Marley en alle rasta's zijn tegen geweld. Zij willen niet dat zelfs het goede zou vechten tegen het kwade. Als je geweld gebruikt ben je namelijk net zo slecht als het kwade.

 

So when the Man comes there will be no, no doom (One Song!).

The Man staat voor Jah, oftewel God. Op een dag zal hij wederkeren en zijn volk naar het hemelse koninkrijk brengen.

 

Have pity on those whose chances grows t'inner;

Heb medelijden met de mensen die verkeerd leven. Hun kansen op leven worden namelijk steeds kleiner en kleiner.

 

There ain't no hiding place from the Father of Creation.

Zij kunnen namelijk zich niet verstoppen voor Jah, de God. Uiteindelijk zullen ze dus boeten.

 

Sayin': One Love! What about the One Heart? (One Heart!)

What about the - ? Let's get together and feel all right.

I'm pleadin' to mankind! (One Love!);

Oh, Lord! (One Heart) Wo-ooh!

Give thanks and praise to the Lord and I will feel all right;

Let's get together and feel all right.

Give thanks and praise to the Lord and I will feel

Nogmaals het refrein, zoals hierboven is uitgelegd.

 

Ik zal SOJA nu even laten voor wat het is, want het blijkt toch best een hoop typewerk te zijn en ik moet nu naar mijn sollicitatie gesprek toe!

 

Groet,

Niels.

 

PS.

Vragen stellen naar interesse is gewoon toegestaan, ik ga meestal niet te diep op onderwerpen in maar wil dit gerust doen als je ernaar vraagt in een reactie.2 Comments


Recommended Comments

Sick man dat je hiermee bezig bent, Rastafari !

Veel beter dan die stomme pop liedjes :P

Bij pop muziek gaat het meestal over niet meer dan iemand die zijn telefoon heeft laten vallen.

Dit soort muziek gaat over het leven van vroeger, nu, maar ook de toekomst. Ik zie ook een duidelijke groei in luisteraars in mijn omgeving. Je kan er zoveel kanten mee op, en zoveel verschillende soorten die van Reggae afstammen, of juist iets waar Reggae van afstamt.

Probeer roots reggae of ska maar eens :)

Share this comment


Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×