Jump to content
Emergency 4 & 5 - Fan Forum
Sign in to follow this  
  • entries
    2
  • comments
    3
  • views
    568

De politie door rood !?!?!?

Sign in to follow this  
Dion

331 views

N.a.v. de vele mensen die niet weten dat een politieagent nou eenmaal ontheffingen heeft plaats ik dit hier ook even;

(Dikgedrukt is meest relevant)

 

God wat slecht dit, dat zelfs sommige mensen die nog een béétje met de hulpverleningswereld bezig zijn dit niet weten.

 

Even een verhaaltje wat ik tegenwoordig de heletijd op mn klembord kan laten staan:

 

Het verbaast me echt hoeveel mensen dingen beweren zeker te weten terwijl ze nieteens waar zijn. Mooi voorbeeld de politie; vraag een willekeurige burger of een politieauto zonder zwaailicht en sirene door rood mag of te hard mag rijden, en de kans is zeer groot dat je een overduidelijke nee in je gezicht gesmeten krijgt. Om het een en ander even duidelijk te maken, gaat er een foto rond op het internet waarop je een agent ziet, alleen in zijn opvallende politieauto. Opzich geen probleem, ware het niet dat de agent aan het bellen is. Voor sommige is dit blijkbaar een schop tegen het zere been (bij enkele zelfs het gebroken been), want 'ik heb net nog 220 euro moeten betalen, en die agent zit zomaar te bellen en komt er mee weg'. Blijkbaar heeft die bekeuring iniedergeval wel zijn uitwerking gehad, het is duidelijk dat het niet mag. Artikel 61a RVV staat inderdaad dat het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden niet is toegestaan. Nou is het leuke dat de desbetreffende agent op de foto stil staat voor het stoplicht. Naar mijn weten rijd je niet als je stilstaat. Was de agent geen agent geweest, had hij hook geen boete gekregen aangezien er helemaal geen overtreding wordt gepleegd.

Het leukste gedeelte is echter, dat als de agent wél aan het rijden zou zijn geweest, hij nóg niet verkeerd bezig was. Er is namelijk besluit UT2010/2162, waar onder lid 2 staat: "aan de regio’s (regionale politiekorpsen) ten behoeve van de bij hen in dienst zijnde ambtenaren van politie als bedoeld in artikel 3, eerste lid, van de Politiewet 1993 en aan de Minister van Justitie ten behoeve van de bij het Korps landelijke politiediensten werkzaam zijnde ambtenaren van politie, als bedoeld in artikel 3, eerste lid, van de Politiewet 1993 alsmede ten behoeve van de bijzondere ambtenaren van politie als bedoeld in artikel 3, tweede lid, van de Politiewet 1993, vrijstelling te verlenen van de bepalingen van het RVV 1990." Met andere woorden, de politie heeft vrijstelling van het RVV1990 (dus ook artikel 61a), oftewel de verkeersregels.

 

De politie mag dus, voor de uitoefening van de politietaak;

- De snelheidslimieten negeren

- Door rood rijden

- Over het trottoir/fietspad rijden

- Over de vluchtstrook rijden

- Rechts inhalen

- 'Onnodig' linksrijden

- Geslotenverklaringen negeren

- Etc.

En dat alles zónder zwaailicht en sirene!

Wel zo handig als er bij jou thuis wordt ingebroken en ze kunnen de daders tijdig aanhouden. Een inbreker heeft namelijk wél het verstand te vluchten bij het horen van sirene's en/of het zien van blauwe lampen. Nog maar niet te spreken over mensen die een einde aan hun leven proberen te maken.

 

 

Source: live brandweer wabcams?

  • Like 3
Sign in to follow this  


2 Comments


Recommended Comments

Ze mogen door rood rijden, als dat nodig is om hun werk goed te kunnen doen. Trouwens niet alleen door rood.

Ook mogen ze andere regels overtreden, zie hiervoor Dion's reactie!

Share this comment


Link to comment

Moet er wel een geldige reden voor zijn. Dus bellen met ze vrouw tijdens een normale surveillance is niet toegestaan. Heeft niks met de dienst uitvoering te maken.

 

DIt geld overigens voor ALLE overtredingen dat ze wel taak en functie gerelateerd moeten zijn. Zijn ze dat niet (bijv na een foto bij flitspaal) moet de agent zich ook gewoon verandwoorden bij zijn meerdere

Share this comment


Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×